(+45) 22 58 41 41 sp@susannep.dk

Sundt skvalderkål lige til at spise.

Sundt skvalderkål lige til at spise.
31. marts 2020 sp@susannep.dk

Skvalderkålen lige nu fra haven. 🙂

Jeg vil fortælle dig lidt om skvalderkålen og dens gavnlige effekter. Lige nu er det tiden til at plukke skvalderkålen. Den indeholder sunde mineraler som jern og mangan og C-vitaminer og plantestoffer. Efter vinteren har vi brug for jern og C-vitamin for at boost immunsystemet, og det kan vi gøre ved at spise skvalderkål. Det er ikke svært at finde, mange har det i deres haver, men skovene bugner også lige nu med skvalderkål. Du kan bruge det, lige som du vil bruge persille eller rucolasalat i salater, eller hakke/ klippe det over dine madder ( kartoffelmad, hamburgerryg, tomatmad, osv.).Du kan spise den rå eller koge den som stuvning, eller i æggekagen/ ommeletten, i supper, på pizzaen eller i frikadellefarsen( en opskrift fra Annette Olsen se nederst) . Det er de helt nye skud der smager bedst, med tiden bliver de større og grovere i strukturen. Hvis du samler i skoven, sørg for du ikke forveksler den med Mercurialis Perennis, som er i flor lige nu, da den er giftig. Husk skvalderkålens blade er takket. Se billedet nedenfor. Dette er et billede af Mercurialis som er den giftig plante. Du kan sagtens kende forskel, hvis du bare lige studere billederne. Ovenfor har du billedet af skvalderkålen.

Skvalderkålen blev brugt af munkene siden middelalderen, både som læge plante og køkkenurt. Som lægeplante blev den brugt / og bruges også  i dag mod podagra og som gigtmiddel. I større mængder blev den også brugt som afføringsmiddel. I dag anbefales det at drikke te af planten ved menstruationsbesvær, og hvis man er plaget af ømme led.

 

Her kommer en opskrift på frikadeller med skvalderkål af Annette Olesen

500 g Hakket flæskefars

2 kolde mosede kartofler

6 spsk. hvedemel

2 æg

ca. 2 dl mælk

1/2 tsk. allehånde

2 dl finthakkede blade af skvalderkål

1/2 tsk. nellike

1/2 tsk. ingefær

Bland det hakkede kød med de mosede kartofler og det hakkede løg samt mel og krydderier. Pisk derefter æg og mælk i og tilsæt de hakkede blade af skvalderkål.

Velbekommen! 🙂