(+45) 22 58 41 41 sp@susannep.dk

Sov godt! – har du nok melatonin?

Sov godt! – har du nok melatonin?
6. februar 2021 sp@susannep.dk

Melatonin er et signalstof der bliver produceret i hjernen, leveren, øjet og tarmen m.m. Melatonin er en vigtig faktor for at vi kan falde i søvn og sove godt hele natten. Melatonin er kroppens stærkeste antioxidant. Produktionen af stoffet Melatonin falder ofte ved 40 års alderen, og bliver mindre med årerne.  Melatonin sørger ikke bare for at vi  kan sove om natten, men det har også betydning for vores døgnrytme, (derfor godt mod jetlag), hormoner, immunforsvar, øjne, vægt og aldring og nervesystem.

I den verden vi lever i, er det svært ikke at mindske produktionen af melatonin, og det er årsagen til, at rigtig mange mennesker i dag har søvn problemer. Her får du en liste med nogle af de faktorer der hæmmer produktionen af melatonin.

 1. Det blå lys fra computer, tablet, mobiltelefon, TV, LED-lys. Stop nogle timer før senge tid.
 2. Sov fuldstændigt mørkt, lyset fra klok radioen i soveværelset kan være nok til at mindske produktionen af melatonin.
 3. stråler fra mobiltelefon og routeren hæmmer kroppens evne til at producerer signalstoffer og dermed melatonin
 4. Skal du op og tisse om natten, undgå at tænde lyset, da lys gennem iris nedsætter  produktionen af melatonin kraftigt.
 5. Koffein ( kaffe, cola, sort te) ødelægger melatonin produktionen. Drik derfor din sidste kop kaffe kl. 14, hvis du ønsker at koffeinen skal være halveret inden aften.
 6. Alkohol menes at stå for ca. 10 % af alle søvnlidelser, da alkohol forårsager hyppig opvågning i løbet af natten. Bare et enkelt glas kan forstyrrer søvnen.
 7. Stress er også en faktor der nedsætter produktionen. Meditation inden sengetid kan være nyttigt.
 8. Bivirkninger fra medicin.
 9. Tobak

Men vi kan selv gøre noget aktivt, for at aktivere produktionen af melatonin mest muligt.

 1. Sørg for at få dagslys igennem iris hver dag. Da dette aktiver hormonstofferne til produktionen af melatonin.
 2. Afbalanceret motion hver dag. Gå tur er fin motion.
 3. En god sove rytme, hvor du går i seng og står op på cirka samme tid hver dag. Sørg for at få 7-8 timers søvn hver dag. Det er selvomsorg i højeste potens.
 4. Melatonin er afhængig af mineralerne zink, magnesium, selen, og vitaminet B6-vitamin.
 5. Fødevarer der fremmen produktionen, mandler, ananas, græskarkerner, bananer.
 6. fødevarer der med naturligt indhold af melatonin; æbler, agurk, jordbær, bananer, majs, asparges, svampe, hvidløg, ris.
 7. Sørg for at ikke belaste leveren med for fede fødevare. Spar på olier ( også de sunde, fedt er fedt for leveren) smør, animalsk fedt og færdig produceret fødevarer med højt fedt indhold.

Du kan også tage melatonin tilskud. Du kan få det på recept eller købe det hos Stroh Medico (de har kontor i Hørsholm med rådgivning).  Niveauet for doseringen kan svinge fra person til person. Melatonin forbedre din søvn og immunforsvar – Strohmedico.com % .