(+45) 22 58 41 41 sp@susannep.dk

Lækker sund salat- og hvad betyder farven i maden for vores sundhed.

Lækker sund salat- og hvad betyder farven i maden for vores sundhed.
25. oktober 2020 sp@susannep.dk

 

Til at starte med ville jeg give jer en gode opskrift på en sund salat, men det tog en anden drejning, efter som jeg ville finde noget om, hvor sund rødbeden er. Så inden I får opskriften, vil jeg fortælle om mades gavnlige farvepigmenter.

Vi har jo vitamin og mineraler, som vi mange gange måler frugt og grønsag i, for at sige hvor sund de er. Men det er ikke hele sandheden. Farvepigment i maden fra planteriget også kaldt fytokemikalier, har en stor effekt på vores sundhed, så det er vigtigt, at vi hver dag tilføre disse fødevarer til vores kost. Man har i nyere forskning fundet, at disse farvepigmenter har en sundhedsfremmende effekt, de kan være med til at modvirke kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme og desuden skærpe din intellekt, øge din energi og styrke din hud og forhale din aldring. De forskellige farver (blåbær, appelsin, rødbede, hindbær, tomat, broccoli osv.) forstærker hinandens sundheds fremmende effekt. Så spis endelig af hele farve paletten. Skrællen indeholder rigtig mange af disse fytokemikalier, f.eks. den brune skal på mandlen og skrællen på æblet. Fytokemikalier (farve pigmenterne) fungere som følgende;

  • stærke antioxidanter der beskytter cellerne mod frie iltradikaler og på den måde forbygger kræft og aldersrelaterede sygdomme.
  • hæmmer betændelser
  • har kolesterol sænkende virkning
  • mindsker risikoen for, at blodpladerne danner blodpropper
  • fungerer som planteøstrogener, der ligner kroppens eget kvindelige kønshormon, østrogen.

Så det er ret vigtigt at spise forskellige grønsager, frugter og bær, og bland dem gerne i en god salat.

Mit bud på en god sund salat med gode farvepigmenter er følgende.

Rødbede salat

lige mængde – spidskål – revet rødbede – æbler

1-2 håndfulde baby spinat

ca. 10 dadler skåret i skiver

1/2 presset citron + skallen revet – smagt til med honning ( ca. 1 spsk.) evt. spædet op med lidt vand, hvis portionen er stor eller brug en hel citron.

Fordi salaten bliver så saftig, er den et hit hos mine børn.

Velbekommen! 🙂