
Mælkebøtten har været anset som en meget værdifuld urt i historien verden over. Både for dens medicinske helbredende virkning og næringsmæssigt. 300 år f.kr. regnede de arabiske læger mælkebøtten med til den fornemme gruppe af urter. I 1546 blev den beskrevet af kongens livslæge. I oldtiden blev mælkebøtten opfattet som en manifestation på livskraft og frugtbarhed. Selv i dag i nogle lande som Frankrig kan man købe friske mælkebøtteblade i butikkerne.
Man kan bruge hele urten.
Bladene er virksomme mod
- ødemer i fødderne og ben, da de virker urin drivende.
- træg afføring og oppustethed, da den virker lever og galde stimmulerende.
- eksem og hudlidelser, da den stimmulere leveren og udrenser for giftstoffer og hjælper lymfen til at udskilde affaldsstoffer.
- styrker nyrernes udrensning.
Mælkebøttensblomst kan bruges til
- at lindre en øm hals
- til halsbetændelse og forkølelse.
roden
- renser og stimmulere leveren/ galden, pga. bitterheden
Mælkebøttens rige indhold af vitaminer og mineraler
- A- og B-vitamin
- magnesium, kalium, jern, kisel og klorofyl, mangan.
- Der er et højt niveau af gode mælkesyrbakterier på bladene, som gør gavn i vores tarmfloraen, når vi spiser bladene.
Mælkebøttebladene er super til at putte i salater. Jeg bruger dem, som jeg ville bruge ruculla salat.
Opskrifter
Tapenade
- 2-3 dl mælkebøtte blade ( ikke presset sammen)
- 10 kalamata oliven uden sten eller sorte oliven
- 1 håndfuld mandler
- ca. 4 spsk. olivenolie, eller efter smag.
- havsalt eller Ramsløgssalt
Det hele køres igennem en foodprocesser. Men vent med at bland oliven olien i, til efter det har været igennem foodprocesseren.
Grøn saft af mælkebøtte
- 1/2 bundt bladselleri
- 1 agurk
- 2 store appelsiner
- 10 mælkebøtteblade
kør alle ingredienserne gennem saftpresseren.
Te på mælkebøtteblomsten
blomsten kan bruges frisk eller tørret. Læg blomsterhovederne i en kop og hæld kogende vand over og lad den trække 15 min.
Hvis du vil tørre hovederne, så du har til vinteren, lægger du hovederne på et viskestykke indtil de er tørre.
Kaffe på roden
rødderen graves op renses og tørres. Den tørrede rod skæres i mindre stykker og ristes i oven på ca. 150 grader, indtil den er mørke brun og kan stødes til kaffepulver i en morter eller en foodprocessor. Nu kan du lave mælkebøtte kaffe brug et kaffe eller te filter.